Δήμος ΔΕΛΤΑ : Συνάντηση με τον Υπουργό για το θέμα των πλευρικών διοδίων της Χαλάστρας

Για την προσεχή συνάντηση που αναμένεται να έχει με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για το θέμα των πλευρικών διοδίων της Χαλάστρας ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο Δέλτα ο δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης.
«Έχουμε αναπτύξει μια σειρά από επιχειρήματα και είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα ωστόσο κρατάμε μικρό καλάθι μέχρι τη συνάντηση με τον υπουργό» υπογράμμισε ο κ Ιωαννίδης ενώ δέχτηκε τα συγχαρητήρια της αντιπολίτευσης για τις πρωτοβουλίες που προωθεί.
Στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο παρουσιάστηκε στο σώμα σχέδιο ψηφίσματος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Επαναπατριζόμενων Ελλήνων Ποντίων ενώ έδωσε το λόγο στον Αντιπρόεδρο Μάξιμο Αλευρά να εξηγήσει στο σώμα τις συνέπειες που υφίστανται οι Παλιννοστούντες από τη συγκεκριμένη διάταξη.
«Η πρόθεση του δήμου θα πρέπει να είναι να εκφράζει αλληλεγγύη σε κάποια αιτήματα που με βάσιμες αποδείξεις ανακουφίζουν μια μερίδα συνανθρώπων μας» υπογράμμισε ο δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης και εξήγησε: « Υιοθέτησα το ψήφισμα της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Επαναπατριζόμενων Ελλήνων Ποντίων και το εισάγω στο δημοτικό συμβούλιο. Νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε ομόφωνα ψήφισμα για να συμβάλουμε και εμείς στη συμπαράσταση των δεκάδων συμπολιτών μας στο δήμο μας να κερδίσουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα».
Η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του Ν 4387/2016 ορίζει ότι απαιτούνται 40 χρόνια μόνιμης και μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης για τη χορήγηση εθνικής σύνταξης. Οι παλιννοστούντες ήρθαν από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης από το 1990. Μέχρι σήμερα δεν έχουν συμπληρώσει 40 έτη επίσης δεν προβλέπεται η μεταφορά ενσήμων από τις χώρες τους. Σε κάποιους από αυτούς διακόπηκε η σύνταξη ενώ κάποιοι άλλοι δεν έχουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν .
Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Δέλτα αποφάσισαν να εκδώσουν ψήφισμα για την ακύρωση του άρθρου που αφαιρεί το δικαίωμα σε Έλληνες Παλιννοστούντες να λάβουν την εθνική σύνταξη αν δεν έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα και τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων .
Τέλος έγινε ψηφοφορία για την επιλογή συμπαραστάτη του δημότη. Εννιά ενδιαφερόμενοι έβαλαν υποψηφιότητα και ακολούθησε μυστική ψηφοφορία χωρίς όμως αποτέλεσμα καθώς κανένας από τους υποψηφίους δεν συγκέντρωσε τα 3/5 των ψήφων.
Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ακόμη επτά θέματα ημερήσιας διάταξης.