ΒΟΥΛΗ – Δημ. Βαρτζόπουλος : «Αντιμετώπιση της πανδημίας στις δομές ανοικτής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα”

Ερώτηση στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε ο βουλευτής Β´ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Δημήτρης Βαρτζόπουλος για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις δομές για πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα.
Ο Βουλευτής αναφέρεται στην διαπίστωση και έκκληση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, που στην επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας αναφέρει επί λέξει : « για την συμπλήρωση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας είναι αναγκαίο οι δομές και καταυλισμοί, που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες, να θεωρηθούν ως μια κατοικία και όλοι οι συγκατοικούντες εντός, ως κάτοικοι της ιδίας οικίας. Κατά συνέπεια θα πρέπει, να λειτουργούν κλειστές για την προφύλαξη τόσο των προσφύγων και μεταναστών, όσο και του κοινωνικού συνόλου ευρύτερα».
Ο κ Βαρτζόπουλος επισημαίνει, ότι η θέση αυτή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κρούει κώδωνα σημαντικού κινδύνου.
´Ηδη ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας προς αντιμετώπιση και περιορισμό της επιδημίας στους διαμένοντες, υπό τις γνωστές εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου ορθότατα επέβαλε τις εξής ρυθμίσεις:
· Περιορισμό της κυκλοφορίας των φιλοξενούμενων με ελεγχόμενη μετάβαση περιορισμένων ομάδων ατόμων ( και συμμετοχή ενός μόνον μέλους ανά οικογένεια) προς κάλυψη των αναγκών τους στα παρακείμενα αστικά κέντρα ανα μία ώρα μεταξύ 7 πμ και 7 μμ.
· Ο συντονισμός και η επιτήρηση θα πραγματοποιείται από την ΕΛΑΣ, ενώ η μεταφορά τους θα γίνεται με την αποκλειστική χρήση ειδικών και ελεγχομένων μέσων μαζικής μεταφοράς ελεγχόμενης.
· Επισπεύδονται τα απαραίτητα έργα περίφραξης και η δημιουργία ειδικής υγειονομικής μονάδος σε κάθε κέντρο, η οποία θα περιλαμβάνει ιατρεία και χώρους νοσούντων απομόνωσης για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων.
Είναι προφανές, συνεχίζει ο Βουλευτής, ότι αντίστοιχα μέτρα πρέπει άμεσα να εφαρμοσθούν και στις δομές ανοικτής φιλοξενίας, καταυλισμούς δηλαδή και συγκροτήματα κατοικιών, που υφίστανται και λειτουργούν εκτός οικισμών σε δεκάδες σημεία σε όλη την ενδοχώρα.
Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι άξιο συγχαρητηρίων, διότι έχει εγκαίρως νομοθετήσει τις απαραίτητες κανονιστικές διατάξεις αλλαγής του τρόπου διοικήσεως και υποστηρίξεως αυτών των δομών και εκκινήσει τις διαδικασίες προσλήψεως του απαραιτήτου προσωπικού.
Η υπερεπείγουσα ανάγκη, καταλήγει ο κ Βαρτζόπουλος, καθιστά τώρα απαραίτητο:
· οι σήμερα έχουσες την διοικητική φροντίδα των δομών Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να φροντίσουν, για την εφαρμογή των μέτρων, που εντέλλεται ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
· Η ΕΛΑΣ να ελέγξει την εφαρμογή και σε περίπτωση αδυναμίας των ΜΚΟ, να την αναλάβει.
· να εκκινήσουν αμέσως εργασίες περιφράξεως και δημιουργίας εντός των καταυλισμών υποδομών υποστηρίξεως ( υγειονομικών κλπ)
· εκεί που είναι δυνατόν, να προσφερθεί catering, αντί της επιτόπου ιδίας παρασκευής, προς περιορισμό της ανάγκης προμηθειών και της ανάγκης σχετικών μετακινήσεων.
· Να επισπευσθεί η ανάληψη της Διοικήσεως των δομών από το Υπουργείο και η δρομολογηθείσα πρόσληψη του απαραιτήτου προσωπικού.
· Να διασφαλισθεί, οτι οι Διεθνείς οργανισμοί και οι Μ.Κ.Ο. , που έχουν την ευθύνη εφαρμογής των προγραμμάτων στέγασης σε αστικούς ιστούς “ΗΛΙΟΣ” και ”ΕΣΤΙΑ”, θα εξασφαλίσουν την τήρηση όλων των κανόνων απο τους ωφελούμενους.