ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ εκλογές 2023 : Οι «γαλάζιες» λίστες της Θεσσαλονίκης

Στην τελική ευθεία για την κατάρτιση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων στις δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκη έχει μπει η ΝΔ. Η αναζήτηση 33 ονομάτων (21 για την Α’ και 12 για την Β’ Θεσσαλονίκης) που θα συμμετάσχουν στα δύο ψηφοδέλτια του κόμματος είναι ο τελικός στόχος των τριών στελεχών που έχουν αναλάβει τη σχετική ευθύνη και οι οποίοι θα παρουσιάσουν το επόμενο διάστημα τις προτάσεις προς τον ίδιο των πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Και αυτοί είναι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού σε οργανωτικά θέματα Θανάσης Νέζης.
Αυτοί οι τρεις κάνουν εδώ και καιρό το αρχικό ξεσκαρτάρισμα των υποψηφίων καθώς και τις σχετικές πρώτες επαφές και στη συνέχεια θα έρθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα δώσει και το τελικό ΟΚ για τα ψηφοδέλτια.
Το πότε θα συμβεί αυτό παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστο και θα εξαρτηθεί από τις τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ημερομηνία των εκλογών.
Πάντως η ημέρα δεν πρόκειται να αργήσει καθώς η ανακοίνωση των ονομάτων από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δημιούργησε έναν σχετικό εκνευρισμό στους «γαλάζιους» μνηστήρες για τη λίστα, που ζητούν παρασκηνιακά να γίνουν και από τη ΝΔ οι σχετικές ανακοινώσεις.
Στην Α’ Θεσσαλονίκης
Σε γενικό επίπεδο η ΝΔ παρουσιάζεται έτοιμη για τις εκλογές σε ό,τι αφορά στην ανθρωπογεωγραφία, καθώς ένα μεγάλο μέρος των συνδυασμών έχει ολοκληρωθεί. Παρόλα αυτά δε λείπουν τα προβλήματα, με τις δύο εκλογικές περιφέρειες στη Θεσσαλονίκη να παρουσιάζουν προβλήματα διαφορετικής τάξης.
Στην Α’ εκλογική περιφέρεια που θεωρείται και πιο βαρύνουσα σε ό,τι αφορά στις πολιτικές εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν το βράδυ των εκλογών το μεγάλο πρόβλημα είναι το εκλογικό ποσοστό του κόμματος που και το 2019 ήταν σημαντικά χαμηλότερο από ό,τι το πανελλαδικό. 39,85% ήταν το ποσοστό της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα, 35,5% στην Α’ Θεσσαλονίκης -δηλαδή -5,35 μονάδες.
Η ενίσχυση λοιπόν κρίνεται απαραίτητη, μόνο που το εγχείρημα μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει ικανοποιητικά. Η υποψηφιότητα της Μαρίας Σπυράκη μπήκε προσωρινά στον πάγο και θεωρείται πολύ απίθανο τελικά το όνομα της ευρωβουλευτή να είναι στη «γαλάζια» λίστα.
Είχαν προηγηθεί οι βουλευτικές υποψηφιότητες του Ανδρέα Παπαμιμίκου, του πρύτανη του ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάννου και του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Θανάση Εξαδάκτυλου που για διαφορετικούς λόγους δεν προχώρησαν, ενώ αυτές τις ημέρες ο πρώην υπουργός Γιώργος Ορφανός στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του γνωστοποίησε ότι δε θα είναι υποψήφιος βουλευτής.
Την ίδια στιγμή έχουν αποχωρήσει από την κούρσα για τη λίστα της Α’ Θεσσαλονίκης λόγω βουλευτικού κωλύματος οι πολιτευτές του 2019 Νίκος Ταχιάος, Δημήτρης Γαλαμάτης, Δημήτρης Σταμάτης και Βίκυ Νάκου, που είχαν συγκεντρώσει πριν από 4 χρόνια ικανό αριθμό σταυρών.
Εντός κούρσας και όπως δείχνουν τα πράγματα εντός της νέας «γαλάζιας» λίστας του 2023 θα είναι οι πολιτευτές του 2019 Διαμαντής Γκολιδάκης (καρδιολόγος), Νίκος Καραγιανακίδης (δικηγόρος) και Παναγιώτης Κοκκόρης καθώς και η δημοσιογράφος Σύνθια Σάπικα.
Ποιοι θα είναι τα νέα ονόματα στη λίστα της Α’ Θεσσαλονίκης; Μέχρι στιγμής η δικηγόρος Αφροδίτη Νέστωρος, που θεωρείται σίγουρη για τη λίστα και ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Ταχματζίδης και πολύ πιθανό οι αντιδήμαρχοι Κορδελιού – Ευόσμου Φωτεινή Πεσματζόγλου – Δεβετζή και Αμπελοκήπων-Μενεμένης Μανώλης Ιωαννίδης, ο επιχειρηματίας Μάριος Δράμαλης καθώς και ο παραολυμπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης, ενώ ερωτηματικό υπάρχει για τον δημοσιογράφος και πολιτευτή του 2019 Δημήτρη Βενιέρη.
Τι γίνεται με τον Ζαγοράκη
Ένα μικρό θρίλερ παίζεται τις τελευταίες ημέρες γύρω από την υποψηφιότητα του Θοδωρή Ζαγοράκη. Η ΝΔ θα επιθυμούσε να τον συμπεριλάβει στη λίστα της Α’ Θεσσαλονίκης, καθώς θα ενισχύσει σημαντικά την εκλογική της δυναμική σε ειδικά κοινά, όπως είναι οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ και οι δυτικές συνοικίες.
Όμως ο παλιός διεθνής ποδοσφαιριστής φαίνεται να μην ενθουσιάζεται με την ιδέα μιας βουλευτικής υποψηφιότητας στην πρώτη εκλογική περιφέρεια, ενώ φέρεται να βλέπει πιο θετικά το σενάριο να κατέβει ως υποψήφιος βουλευτής στη Β’ Θεσσαλονίκης.
Όμως αν συμβεί κάτι τέτοιο περιπλέκεται και η κατάσταση στη Β’, όπου η υπόθεση της εκλογής είναι ένας αγώνας μεταξύ 4, δηλαδή των Θόδωρου Καράογλου, Σάββα Αναστασιάδη, Δημήτρη Βαρτζόπουλου και Φάνη Παπά. Μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα Ζαγοράκη θα ανακατέψει πολύ την τράπουλα στη Β’, ενώ είναι και αβέβαιο αν θα υπάρξουν μεγάλα και ουσιαστικά εκλογικά οφέλη για τη ΝΔ, όπου έτσι και αλλιώς εκλέγει σήμερα 3 βουλευτές.
Εξάλλου είναι γενική η εκτίμηση ότι εκεί που χρειάζεται ενίσχυση η ΝΔ είναι στην Α’ Θεσσαλονίκης και όχι στη Β’. Χωρίς βέβαια να αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει κανένα σχέδιο και ο Θοδωρής Ζαγοράκης να μην είναι τελικά υποψήφιος βουλευτής πουθενά.
Δεδομένες στην Α’ Θεσσαλονίκης είναι οι υποψηφιότητες των σημερινών βουλευτών Κώστα Γκιουλέκα, Έλενας Ράπτη, Σταύρου Καλαφάτη, Στράτου Σιμόπουλου, Aννας Ευθυμίου και Δημήτρη Κούβελα, ενώ για τον Κώστα Καραμανλή όλα παραμένουν ανοικτά.
Αν τελικά ο πρώην πρωθυπουργός δεν είναι υποψήφιος υπάρχει το ενδεχόμενο να κατέβει στην Α’ Θεσσαλονίκης ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έτσι ώστε να ενισχυθεί η εκλογική δύναμη του κόμματος.
Ζητούνται άνδρες για τη Β’
Στη Β’ Θεσσαλονίκης όπου το 2019 η ΝΔ είχε συγκεντρώσει 43% και η λίστα χωρά 12 υποψηφίους, οι 4 από τους 7 άνδρες είναι δεδομένοι: Θόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Φάνης Παπάς. Αναζητούνται άλλοι τρεις άνδρες που πιθανώς να προέρχονται από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Από τις γυναίκες υποψήφιες θα είναι η Κατερίνα Ζιούτα και η Χριστίνα Ανατολίτη – Πλάρα καθώς και η Σοφία Λαβασά, ενώ η υποψηφιότητα της Aρτεμις Αγαθοκλέους μένει να επιβεβαιωθεί.

www.makthes.gr