ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ : Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλίου Κουφαλίων

Βιβλίο Νοεμβρίου:

Η «Νίκη», το μυθιστόρημα του Χρήστου Χωμενίδη για τη ζωή της μητέρας του στη διχασμένη Ελλάδα του 20ου αιώνα, κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πρόκειται για την ιστορία ενός κοριτσιού που όταν ήταν βρέφος ακόμα, εβδομήντα ημερών, το συνέλαβαν και το έστειλαν εξορία στις Κυκλάδες. Έζησε την οικογένειά του στη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου να κόβεται στα δύο, όμως εκείνο δεν έπαψε στιγμή να αγαπάει κανέναν τους.

Ένα κορίτσι που -όταν γεννήθηκε- ο πατέρας του ήταν «ο ηρωικός αρχηγός των εργατών» και -όταν μεγάλωσε- έγινε «ο προδότης της εργατικής τάξης». Κι ας μην είχε προδώσει τίποτα από ό,τι πίστευε. Ένα κορίτσι που πέρασε όλη του την εφηβεία στη βαθιά παρανομία. Κλεισμένο σε ένα σπίτι, με ψεύτικο όνομα, χωρίς να πηγαίνει στο σχολείο, χωρίς να κάνει παρέες.

\Γιατί ήξερε πως, εάν οι Αρχές ανακάλυπταν ποιοι ήταν οι γονείς του, θα τους εκτελούσαν. Κι όταν επέστρεψε στην ελευθερία, το κορίτσι εκείνο ερωτεύτηκε παράφορα, κόντρα στη θέληση και στην ανοχή της οικογένειάς του. Το κορίτσι λεγόταν Νίκη. Και ήταν η μητέρα του Χρήστου Χωμενίδη. Αλλά θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε παιδί που έρχεται στον κόσμο με ένα βαρύ φορτίο στους ώμους. Οι άνθρωποι της «Νίκης» είναι η Ιστορία της Ελλάδας στον 20ό αιώνα.