ΑΦΙΕΡΩΜΑ – Α. Καραγεώργος: Ο Θεσσαλονικιός που αποξηραίνει τυρί και το εξάγει στην Αμερική

ΤΟ ΘΕΜΑ …!

Το τυρί σε όλους τους τύπους του αποτελεί ένα από τα πλέον συνηθισμένα προϊόντα που εντάσσονται καθημερινά στις διατροφικές συνήθειες πολλών ανθρώπων στην Ελλάδα. Υπάρχουν όμως και κάποια είδη τυριού που στην Ελλάδα δεν είναι διαδεδομένα αλλά στο εξωτερικό κάνουν… πάταγο! Ένα από αυτά είναι το αποξηραμένο τυρί!
Ρεπορτάζ: Ναπολέων Παπαδόπουλος 
Ο Αντώνης Καραγεώργος αποξηραίνει τυρί τα τελευταία τρία χρόνια, δημιουργώντας μικρές τραγανές μπουκίτσες τυριού με υψηλά λιπαρά και πρωτεΐνες και χαμηλούς υδατάνθρακες, διατηρώντας τη γνήσια γεύση τυριού.
Το προϊόν, πάντως, δεν πωλείται ακόμη στην ελληνική αγορά -αν και είναι στα προσεχή σχέδια, τα οποία πήγαν πίσω λόγω της πανδημίας- αλλά εξάγεται σε πόλεις της Αμερικής όπως η Νέα Υόρκη και το Νιού Τζέρσεϋ ενώ πωλείται κι αλλού σε μικρά καταστήματα.
Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στο Παρθένι, σε ένα χωριό του δήμου Χαλκηδόνας, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιείται η διαδικασία της αποξήρανσης μέσω ειδικών μηχανημάτων.
Το ThessToday.gr επικοινώνησε με τον Αντώνη Καραγεώργο, ο οποίος μίλησε για τη διαδικασία της αποξήρανσης“Αποξηραίνουμε 100% τυρί χωρίς καμία προσθήκη συντηρητικών. Αυτή τη στιγμή αποξηραίνουμε διάφορα είδη τυριών όπως gooda, cheddar, edam, mocharella. Είμαστε σε μια προσπάθεια για να αποξηράνουμε και φέτα, η οποία αποτελεί μέρος της ταυτότητάς μας. Παίρνουμε το τυρί, γίνεται η κοπή κι έπειτα αποξηραίνεται σε μία ώρα μέσω ειδικού μηχανήματος. Στη συνέχεια συσκευάζεται και εξάγεται στο εξωτερικό”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
“Η μονάδα όπου γίνεται η αποξήρανση είναι μία οικογενειακή επιχείρηση. Φτιάχναμε τυρί καθώς έχουμε δική μας μονάδα με αγελάδες. Όταν ολοκλήρωσα τις σπουδές μου σκέφτηκα πως πρέπει να βρω κάτι καινοτόμο για την αγορά καθώς είναι δύσκολο να ανταγωνιστείς τις μεγάλες εταιρείες. Βρήκα εταιρεία του εξωτερικού που πουλάει το συγκεκριμένο προϊόν και υπήρχε ενδιαφέρον για να κάνουν άνοιγμα στην ευρωπαϊκή αγορά κι έψαχναν συνεργάτη. Έπειτα φέραμε το μηχάνημα που αποξηραίνει και ξεκίνησε η επιχείρηση”, ανέφερε ο κ. Καραγεώργος σχετικά με το πώς ξεκίνησε η καινοτόμα επιχείρησή του ενώ για το πώς  αισθάνεται για όσα έχει πετύχει ανέφερε: “Είμαι αρκετά ευχαριστημένος. Ήμασταν έτοιμοι να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας σε πενταπλάσιο επίπεδο. Αλλά η πανδημία πάγωσε όλα μας τα σχέδια. Είναι ένα προϊόν που πιστεύω πως έχει εξέλιξη γιατί κρατάς όλα τα χαρακτηριστικά από τυρί, αποτελώντας πλούσια πηγή πρωτεϊνών. Επειδή στην Αμερική ακολουθούν πολύ την κετογονική διατροφή η ένταξη του προϊόντος μας στις διατροφικές συνήθειες είναι κάτι παραπάνω από συχνή”, είπε.