Αυτοδιοίκηση : Καταργείται η απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Νέος εκλογικός νόμος με

πλειοψηφία στο 40%

Κατάργηση της απλής αναλογικής και αντικατάστασή της με εκλογικό νόμο με τον οποίον για την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων θα απαιτείται η συγκέντρωση του 40% από τον πρώτο γύρο επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών. Σήμερα ισχύει το 50 συν 1, ενώ μέχρι το 2010 ίσχυε το 42%. Την ίδια ώρα, ο υπουργός, Τ. Θεοδωρικάκος δεσμεύεται ότι τους επόμενους μήνες θα φέρει τον νέο Κώδικα Δήμων και Περιφερειών σε αντικατάσταση του προηγούμενου, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον νέο εκλογικό νόμο. Για “τολμηρό” νομοσχέδιο έκανε λόγο χθες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, στη συνάντηση με τους 13 περιφερειάρχες, δίνοντας έμφαση στον επαναπροσδιορισμό των ορίων των αρμοδιοτήτων μεταξύ του κράτους και του ΟΤΑ και στη μείωση της γραφειοκρατίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος εκλογικός νόμος που θα έρθει να αντικαταστήσει την απλή αναλογική θα δίνει την δυνατότητα εκλογής δημάρχου και περιφερειάρχη από τον πρώτο γύρο εφόσον συγκεντρώνει το 40%. Ωστόσο, το επιτελείο του υπουργείου Εσωτερικών επεξεργάζεται άλλο μοντέλο συγκρότησης των πλειοψηφιών από αυτό του νόμου με τον οποίο διενεργήθηκαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006. Τότε, ο δήμαρχος ή ο νομάρχης εκλεγόταν και τον πρώτο γύρο εφόσον συγκέντρωνε το 42% των ψήφων και ελάμβανε τα 3/5 των εδρών. Στην περίπτωση που συγκέντρωνε το 60% των ψήφων, ελάμβανε τα 3/5 των εδρών συν ένα επιπλέον μπόνους εδρών με απλή αναλογική.
Στον νέο εκλογικό νόμο, το επιτελείο του υπουργείου Εσωτερικών υποστηρίζει ότι δεν θα εφαρμοστεί το μοντέλο των 3/5 στην κατανομή των εδρών, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να δίνει το περίγραμμα. Να σημειωθεί ότι στις εκλογές του 2006 το αποτέλεσμα από τον πρώτο γύρο είχε κριθεί για τις 43 από τις 54 νομαρχίες και για το 57% των δήμων και κοινοτήτων. Ενώ σε αυτές τις εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής οι 7 στις 13 Περιφέρειες είχαν επαναληπτικές εκλογές, όπως και στο 65% των δήμων, όπου δόθηκε η συντριπτική πλειοψηφία στους “γαλάζιους” αιρετούς πανελλαδικά.
Οι περιφερειάρχες δήλωσαν την ικανοποίησή τους για την εξαγγελία αλλαγής του εκλογικού νόμου, γιατί όπως είπαν “θα καθαρίσει το τοπίο για την επόμενη αυτοδιοκητική περίοδο” και “θα ανακόψει τη φόρα στις μειοψηφικές δυνάμεις, που επιδιώκουν να λειτουργήσουν αποσταθεροποιητικά, όπου οι διοικούσες παρατάξεις δεν έχουν την πλειοψηφία του 50% συν 1 λόγω της απλής αναλογικής”.
Μαζί με το νέο εκλογικό σύστημα, ο πρωθυπουργός, παρούσης της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη και του υπουργού Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδη, συζήτησε ζητήματα για την αναβάθμιση του ρόλου των περιφερειών ως προς την ανάπτυξη. Οι 13 περιφερειάρχες ζήτησαν μείωση της γραφειοκρατίας με στόχο την επιτάχυνση διαδικασιών για την εκτέλεση έργων μέσω του ΕΣΠΑ και την έγκριση των χρηματικών ενταλμάτων. Παράλληλα, ζήτησαν να δρομολογηθεί η απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων, που από το 2011 ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ.
Ειδικά στο σκέλος της σύνταξης του Κώδικα Δήμων και Περιφερειών, οι 13 περιφερειάρχες έθεσαν με έμφαση το ζήτημα της μετάβασης στην περιφερειακή διακυβέρνηση με ενίσχυση της αποκέντρωσης και την εκχώρηση κανονιστικής αρμοδιότητας από το κράτος στους ΟΤΑ β’ βαθμού. “Το επιτελικό κράτος έχει μόνο μια διέξοδο: Την περιφερειακή διακυβέρνηση”, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κ. Αγοραστός ζητώντας “οι αποκεντρωμένες διοικήσεις να περιοριστούν μόνο στις αρμοδιότητες που ορίζονται από το σύνταγμα και οι υπόλοιπες να μεταβιβαστούν στις Περιφέρειες και τους δήμους”.

Αφήστε μια απάντηση