ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ : Πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος σε ηλικία 83 ετών

Πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος σε ηλικία 83 ετών. Αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας το τελευταίο διάστημα, ενώ νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Ποιος ήταν ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε γεννηθεί στις 2 Ιουνίου του 1940 στα Ανάκτορα του Παλαιού Ψυχικού. Γονείς του ήταν ο πρίγκιπας Παύλος της Ελλάδας, αδελφός και διάδοχος του βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου Β’, και η πριγκίπισσα της Ελλάδας, του Αννοβέρου, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, Φρειδερίκη.
Υπήρξε βασιλιάς της Ελλάδας από το 1964 έως το 1973, μέχρι το δημοψήφισμα που κατάργησε τη μοναρχία στη χώρα.
Με το νέο δημοψήφισμα του 1974 εξέπεσε οριστικά του αξιώματός του στην Ελλάδα, καθώς οι πολίτες επέλεξαν με ποσοστό 69,2% την Αβασίλευτη Δημοκρατία ως μορφή του πολιτεύματος. Από το 1967, μετά το αποτυχημένο αντικίνημα κατά της δικτατορίας που οργάνωσε στις 13 Δεκεμβρίου, ζούσε αυτοεξόριστος στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα.

Η εμπλοκή στα γεγονότα της Αποστασίας

Ως βασιλιάς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα πολιτικά γεγονότα που οδήγησαν στην επιβολή της δικτατορίας με σημαντικότερη την εμπλοκή του στα γεγονότα της Αποστασίας, όταν συγκρούστηκε με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, με αποτέλεσμα την παραίτηση του τελευταίου.
Στράφηκε κατά του ελληνικού Δημοσίου απαιτώντας 161,1 εκατομμύρια ευρώ και τελικά μετά από δικαστικές διαμάχες κατάφερε να αποζημιωθεί με 13,7 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εισπράχθηκαν από τη ΔΟΥ Αχαρνών, τον Μάρτιο του 2003.
Στον δημόσιο λόγο μετά την κατάργηση της βασιλείας αναφερόταν συνήθως ως τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ή Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ.

Πηγή: in.gr

************************************************

Η ταφή του θα γίνει στο Τατόι, στους βασιλικούς τάφους, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, όπου έχει ταφεί και η μητέρα του Φρειδερίκη και βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι.
Το ερώτημα είναι εάν θα ταφεί με τιμές αρχηγού Κράτους, όπως έχει διατελέσει, κάτι το οποίο φέρεται να επιθυμεί η οικογένειά του και έχει διαμηνυθεί αρμοδίως, ωστόσο δεν είναι το επικρατέστερο σενάριο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για τα σχετικά με τα διαδικαστικά της ταφής του τέως βασιλιά θα γίνει συζήτηση σε διυπουργική σύσκεψη αύριο το πρωί, μετά τον πρωινό καφέ, με τη συμμετοχή του Γ. Γεραπετρίτη και του υπ. Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, όπου θα ξεκαθαρίσουν όλα (λαϊκό προσκύνημα κλπ).
Ο Κωνσταντίνος δεν ήταν Έλληνας πολίτης. Διέθετε διπλωματικό διαβατήριο της Δανίας ως «Constantine de Grecia» με το οποίο είχε επισκεφθεί την Ελλάδα το 2003. Ωστόσο, όταν εγκαταστάθηκε οριστικά στην Ελλάδα, χρειάστηκε να βγάλει ΑΜΚΑ. Το 2021 το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απεφάνθη ότι θα μποορούσε να χρησιμοποιήσει το όνομα «Κωνσταντίνος τέως Βασιλεύς Παύλου»