Αγροτικό ΒΗΜΑ-ΟΠΕΚΕΠΕ: Γκρίνια στους αγρότες καθώς έσπασε η πληρωμή

Παράπονα από τους αγρότες πως τα ποσά που έλαβαν στο λογαριασμό τους ήταν μειωμένα – Οι απαντήσεις που δίνουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Πότε καταβάλλεται η δεύτερη δόση.
ΟΠΕΚΕΠΕ: Γκρίνια στους αγρότες καθώς έσπασε η πληρωμή
Τη Δευτέρα (20/12) αναμένεται να πιστωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η δεύτερη δόση για την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης στους λογαριασμούς των αγροτών.
Πηγές του Οργανισμού αποδίδουν το «σπάσιμο» της πληρωμής σε δύο πιστώσεις, το οποίο δυσαρέστησε τους δικαιούχους, στο μεγάλο ποσοστό των νέων ωφελούμενων, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτό, παρά τις προσπάθειες, να καλυφθούν όλοι τους.
Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται πως οι αγρότες έλαβαν την εξόφληση του 90% της βασικής ενίσχυσης την Παρασκευή, και πως θα ακολουθήσει νέα πληρωμή αύριο, σε ποσοστό 7% του συνόλου της βασικής ενίσχυσης. Η πληρωμή του 3% που απομένει, θα πραγματοποιηθεί με το νέο έτος.
Κύκλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ επεσήμαναν, επίσης, πως η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη καθώς έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι πληρωμές που καταβάλλει ο Οργανισμός και λόγω της πανδημίας, καλύπτοντας πέρα από τις τακτικές πληρωμές και έκτακτες επιδοτήσεις που έχουν προκύψει για τους πληγέντες από τον ιό. Σημειώνεται, χαρακτηριστικά, πως το σύνολο των πληρωμών που καλείται να διαχειριστεί ο Οργανισμός μέσα στον Δεκέμβριο αγγίζει το 1,3 δισ. ευρώ, αριθμό – ρεκόρ για τα δεδομένα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, πως τις επόμενες μέρες, πιθανότατα την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου, θα πληρωθεί και η εξισωτική αποζημίωση ύψους 256,9 εκατ. ευρώ, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να πιστωθεί την Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου η έκτακτη ενίσχυση ύψους 126 εκατ. ευρώ στους επαγγελματίες ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία.

Τεράστιο μπαχαλο

Για αγανάκτηση και απογοήτευση 650.000 αγροτών από το «πρωτοφανές μπάχαλο που δημιούργησε το ΥΠΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ με την κοροϊδία του τρόπου εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης (βασική + πρασίνισμα)», κάνει λόγο ο Τομέας Αγροτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής.
«Είναι προκλητικό και ανάλγητο να στερείς παράνομα από τους αγρότες, εν μέσω πανδημίας πλέον των 100εκ.ευρώ, χρήματα τα οποία έχουν απόλυτη ανάγκη για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους στο τέλος μιας πολύ δύσκολης χρονιάς», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Και προστίθεται: «Η παρακράτηση των επιδοτήσεων με τέτοιο προκλητικό τρόπο, δεν αντισταθμίζονται από τις έωλες διευκρινίσεις και δικαιολογίες “του ποδαριού” από το ΥΠΑΑΤ, όπου φαίνεται ότι η ολοκλήρωση της πληρωμής των αγροτών θα γίνει με τον χειρότερο τρόπο σε 4 ΔΟΣΕΙΣ!».
Ακόμη, το κόμμα χαρακτηρίζει «εύλογα» τα ερωτηματικά ως προς το «πώς μοιράστηκαν τα 75 και πλέον εκ. ευρώ από το εθνικό απόθεμα με ποια στοιχεία, χωρίς ελέγχους και χωρίς διαφάνεια κάτι το οποίο ζητήσαμε ως Κίνημα Αλλαγής στην Βουλή».
«Ως Κίνημα Αλλαγής είμαστε κοντά στους Αγρότες και θα επιμείνουμε μέχρι να λυθεί άμεσα το θέμα της καταβολής των ποσών που παράνομα παρακρατήθηκαν και είμαστε ανυποχώρητοι στο να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια και για το 1 ευρώ που δόθηκε από εθνικό απόθεμα, με παρεμβάσεις μας μέσα και έξω από την Βουλή», καταλήγει η ανακοίνωση
error: Content is protected !!