Κύµα της δυσαρέσκειας σαρώνει τις τάξεις των παραγωγών βαµβακιού στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς τα τοπικά εκκοκκιστήρια, αν και δεν έχουν ακόµη ανοίξει πλήρως τα χαρτιά τους για τις τιµές που θα πληρώσουν φέτος για το προϊόν, συντηρούν ένα κλίµα πολύ χαµηλών προσδοκιών, αφήνοντας να εννοηθεί πως βάση αναφοράς θα είναι τα περίπου 40 λεπτά το κιλό, µε αυξοµειώσεις ανάλογα την ποιότητα του σύσπορου.
Η τακτική που ακολουθείται, µέχρι τώρα τουλάχιστον, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της Agrenda, θέλει την πλειονότητα των εκκοκκιστών να κόβουν προσωρινά τιµολόγια που ξεκινούν από 35 λεπτά το κιλό και φτάνουν έως και τα 39 λεπτά το κιλό και από εκεί και πέρα σιγή ιχθύος για το τί θα επικρατήσει στην εκκαθάριση.
Έτσι, παρότι η φετινή χρονιά εξελίσσεται σε µια από τις καλύτερες που έχουν καταγραφεί εδώ και πολλά χρόνια, όσον αφορά την ποιότητα, όσο και κυρίως στις στρεµµατικές αποδόσεις, οι παραγωγοί, όπως λένε, δεν µπορούν να το χαρούν, καθώς η διαφορά σε σχέση µε πέρυσι, όπως όλα δείχνουν, θα είναι χαοτική, ξεπερνώντας και τα 10 λεπτά το κιλό.
Άλλωστε είναι γεγονός ότι ενισχύονται τα θεµελιώδη στην αγορά βάµβακος, µε την τελευταία έκθεση του USDA να διαµορφώνει µια ευνοϊκή συγκυρία για την τιµή του προϊόντος και να θωρακίζει τη βάση των 65 σεντς. Ωστόσο οι εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την τελική τιµή παραγωγού είναι αντιφατικοί. Από τη µία πλευρά, η µηνιαία έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των Ηνωµένων Πολιτειών (USDA) καταγράφει αναθεωρήσεις προς τα κάτω τόσο για την παγκόσµια παραγωγή όσο και για τα αποθέµατα. Από την άλλη η αγορά περιµένει τις εξελίξεις του µετώπου του εµπορικού πολέµου, γεγονός που καθυστερεί πεισµατικά το βαµβάκι να δοκιµάσει τις υψηλότερες του εύρους τιµές. Σηµειωτέον ότι στη χώρα µας παραµένει ανοιχτή ψαλίδα ανάµεσα στις τιµές που πληρώνονται σε Μακεδονία και Θράκη συγκριτικά µε αυτές που πληρώνονται στη Θεσσαλία.
«Κόβουν» τιμολόγια στα 35 λεπτά με υπόσχεση για έξτρα ποσό, αλλά κανείς δεν λέει πόσο
Οι συνθήκες στη διεθνή αγορά επιτρέπουν να κατοχυρωθεί ως βάση τα 40 λεπτά για το ελληνικό βαμβάκι, παραδέχονται και οι εκκοκκιστές
«Το δράµα είναι µεγάλο φέτος στο βαµβάκι. Έβαλαν 35 λεπτά το κιλό για να καλύψουν τη συµβολαιακή και έκτοτε επικρατεί σιγή, για το ποιο θα είναι το επιπλέον ποσό. ∆εν µιλά κανένας», ανέφερε στην Agrenda ο παραγωγός Γιώργος Καραγκιοζόπουλος από τη Μελίκη της Ηµαθίας.
Καλλιεργητής 100 στρεµµάτων βαµβακιού ο συνοµιλητής µας τονίζει ότι στην ευρύτερη περιοχή του ∆ήµου Αλεξάνδρειας το «στήσιµο», στη φετινή συγκοµιστική σεζόν, ήταν στα περίπου 400 κιλά το στρέµµα, ενώ σε άλλα γειτονικά χωριά όπως η Αλεξάνδρεια, τα Τρίκαλα και το Πλατύ, οι µέσες αποδόσεις άγγιξαν και τα 600 κιλά το στρέµµα.
«Αν ισχύσουν αυτά που ακούγονται από εδώ και από εκεί ότι η τιµή θα καθίσει στα 40 λεπτά το κιλό, θα είναι καθαρή κλοπή, ιδιαίτερα δε, αν λάβουµε υπόψη ότι και ποιοτικά ήταν καλύτερο το προϊόν», ανέφερε ο κ. Καραγκιοζόπουλος, προσθέτοντας πως «για να µπορέσεις να βγάλεις τα έξοδα, που φτάνουν τα 250 ευρώ το στρέµµα, θα πρέπει να έχεις ένα στήσιµο παραγωγής στα 450 κιλά το στρέµµα. Όσοι πιάσαµε 400 κιλά, θα χρειαστεί να καλύψουµε ένα µέρος του κόστους από τα χρήµατα της συνδεδεµένης, οι άλλοι µε τα 600 κιλά, θα τους µείνει η συνδεδεµένη ενίσχυση».
Ανάλογα συναισθήµατα κατακλύζουν τους παραγωγούς και στον κάµπο του Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης. Όπως µας τονίζει ο αντιπρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισµού, Παναγιώτης Γκούτας, «αυτό που παρατηρεί κανείς στα πρόσωπα των βαµβακοπαραγωγών της περιοχής είναι η χαρµολύπη. Χαρά, γιατί φέτος οι αποδόσεις έφτασαν µέχρι και τα 600 κιλά το στρέµµα, καθώς είχαµε πολύ καλές καιρικές συνθήκες, οι οποίες ευνόησαν την ωρίµανση και το άνοιγµα όλων των καρυδιών του βαµβακιού και λύπη διότι ενώ πέρσι πληρωθήκαµε 52 έως και 55 λεπτά το κιλό, φέτος ακούµε για 40-42 λεπτά το κιλό», εξηγεί ο κ. Γκούτας.
Κόβουν τιµολόγια, µε… υποσχετική
Σύµφωνα µε τον ίδιο την περίοδο αυτή οι εκκοκκιστές «κόβουν» κάποια τιµολόγια µε προσωρινές τιµές στα 35 λεπτά το κιλό, µε την υπόσχεση να δώσουν κάτι παραπάνω στη συνέχεια, χωρίς προς το παρόν να έχουν προσδιορίσει πόσο θα είναι αυτό το επιπλέον ποσό