Αγροτικό ΒΗΜΑ : Έρχεται «ΟΑΕΔ… μεταναστών» για αγροτικές δουλειές!

Σχέδιο για την παροχή δουλειάς στα χωράφια σε πρόσφυγες και μετανάστες εκπονείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εργασίας και τον ΟΑΕΔ.

Αυτό αποκαλύπτει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» προσθέτοντας πως η ιδέα είναι απλή και μπορεί να φέρει τα πάνω – κάτω, τόσο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού, όσο και στην αναζωογόνηση της υπαίθρου, αλλά και της αγροτικής οικονομίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα,  υπάρχουν αιτήματα από όλη την Ελλάδα για την εύρεση εργατών που θα απασχοληθούν σε εργασίες εποχικού χαρακτήρα σε διάφορες καλλιέργειες. Οι παραγωγοί αδυνατούν να βρουν φθηνά εργατικά χέρια και πολλές φορές αναγκάζονται να φέρνουν για 2 – 3 μήνες εργάτες από την Αλβανία. Ωστόσο, όπως οι ίδιοι οι αγρότες δηλώνουν, υπάρχει πρόβλημα τόσο με τα προξενεία και τις βίζες όσο και με τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργατών.

Η κυβέρνηση άκουσε τα αιτήματα των παραγωγών από όλη τη χώρα και προχώρησε στη σύσταση μιας επιτροπής που ανέλαβε να βρει λύση στο πρόβλημα.

Οι πρώτες συναντήσεις

Με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, ο οποίος, αφού συνομίλησε με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, έγιναν οι πρώτες επαφές με τους αρμόδιους φορείς.

Δύο συναντήσεις έχουν γίνει ήδη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί νέο ραντεβού καθώς το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Στις συσκέψεις λαμβάνουν μέρος ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Μπαγινέτας, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου, Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, στελέχη της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού του κυβερνητικού έργου, αλλά και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ).

Στις πρώτες συζητήσεις καταγράφηκαν τα αιτήματα για εργατικά χέρια από όλη την Ελλάδα και συμφωνήθηκε να υπάρξει μια πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου από έναν νομό, πιθανότατα από τον νομό Ημαθίας. Οι περίπου 80 συνεταιρισμοί θα έχουν λίστα με τον αριθμό των εργαζόμενων που χρειάζονται για τις εποχικές εργασίες και τον χρόνο απασχόλησης και θα συνεργάζεται με τα κατά τόπους ΟΑΕΔ.